Connect with us

TIKITAKA.gr

Δωρεά 40 εκατ. ευρώ στη μνήμη των Γιάννη και Εριέττας Λάτση για τη μελέτη αναβάθμισης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

STORIES

Δωρεά 40 εκατ. ευρώ στη μνήμη των Γιάννη και Εριέττας Λάτση για τη μελέτη αναβάθμισης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η αναβάθμιση και η επέκταση του κτιρίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα πραγματοποιηθεί από τα αναγνωρισμένα και βραβευμένα αρχιτεκτονικά γραφείων «David Chipperfield Architects» και «Aλέξανδρος Ν. Τομπάζης και Συνεργάτες Αρχιτέκτονες ΑΕ» και πλέον θα βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μετά από μια μεγάλη δωρεά

Σήμερα, 17 Απριλίου 2024, υπεγράφη Σύμβαση δωρεάς μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ως δωρεοδόχων και των Δρ Σπύρου Ι. Λάτση και Ντόροθυ συζ. Σ. Λάτση ως δωρητών, με την οποία οι δωρητές ανέλαβαν την χρηματοδότηση αποκλειστικά με δική τους δαπάνη και έως του ποσού των σαράντα εκατομμυρίων (40.000.000,00) ευρώ, την εκπόνηση από τα ανωτέρω αρχιτεκτονικά γραφεία του συνόλου των αναγκαίων μελετών, που απαιτούνται για την πλήρη ωρίμανση του αναδειχθέντος αρχιτεκτονικού προσχεδίου σε επίπεδο δημοπράτησης του έργου. Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

Σύμφωνα με το αντικείμενο της Σύμβασης, οι μελέτες θα πληρούν τις προδιαγραφές, που έχει θέσει το Υπουργείο Πολιτισμού για την εκπόνηση του αρχιτεκτονικού προσχεδίου, τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για το περιεχόμενο των μελετών του Δημοσίου, τους κανόνες της επιστήμης και της τέχνης και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Οι μελέτες θα εγκρίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και Κεντρικά Συμβούλια του Υπουργείου Πολιτισμού, θα παρακολουθούνται από επιτροπή στελεχών του ΥΠΠΟ και θα περιλαμβάνουν την εκπόνησης μελέτης εφαρμογής και τευχών δημοπράτησης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και την έκδοση οικοδομικής άδειας. Η ολοκλήρωση της εκπόνησης των μελετών προβλέπεται έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους 2027.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Με ξεχωριστή χαρά η Πολιτεία υποδέχεται, σήμερα, την ευγενική δωρεά του Σπύρου και της Ντόροθι Λάτση, ύψους έως και 40.000.000 ευρώ. Πρωτοβουλία, που φέρνει πιο κοντά στην πραγματικότητα ένα μεγάλο όνειρο της Αθήνας και όλης της Ελλάδας: την επέκταση και πλήρη αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού μας Μουσείου! Με βάση αυτήν, τα προσχέδια που επικράτησαν στον σχετικό διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, θα διαμορφωθούν σε τελικές μελέτες. Ώστε, αρχές του 2027, το έργο να μπορεί να εκκινήσει. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αποκτά, έτσι, τη θέση που του αξίζει. Ενώ βελτιώνεται καθοριστικά και η εικόνα του κέντρου της πρωτεύουσας. Η συγκεκριμένη δωρεά είναι μία ευγενική κίνηση στη μνήμη των Ιωάννη και Ερριέττας Λάτση. Αποτελεί, όμως, και τρανή απόδειξη των πολλών που μπορεί να επιτυγχάνει η πατρίδα μας όταν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συστρατεύονται για το συλλογικό καλό. Συγχαρητήρια, λοιπόν, σε όλους τους συντελεστές της προσπάθειας».

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αμέσως μετά την υπογραφή της Σύμβασης Δωρεάς, δήλωσε: «Με την γενναιόδωρη δωρεά τους ο Σπύρος και η Ντόροθυ Λάτση δημιουργούν τις προϋποθέσεις υλοποίησης ενός έργου οραματικού και μοναδικού. Η προσφορά τους δεν αφορά μόνο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη κιβωτό αριστουργημάτων της αρχαίας ελληνικής τέχνης, παγκοσμίως. Αφορά στην αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και στην αναπτυξιακή δυναμική της πρωτεύουσας. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εξωστρεφές, ανοιχτό στην πόλη, σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία, με δυναμική ματιά προς το μέλλον, συνδέεται με το παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Χάρη στους δωρητές μας μπορούμε πλέον να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του έργου. Το όραμα έγινε εικόνα με τα σχέδια των Chipperfield- Τομπάζη. Από σήμερα η εικόνα εξελίσσεται και αποκτά υλική υπόσταση. Οι ευχαριστίες και η ευγνωμοσύνη μου προς τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση για την εμπιστοσύνη και τη γενναιόδωρη και καθοριστική τους συμβολή στην δημιουργία του νέου κελύφους και την ενιαία έκθεση των πολύτιμων συλλογών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά και στην αναγέννηση της Αθήνας, είναι παντοτινές».

To άρθρο Δωρεά 40 εκατ. ευρώ στη μνήμη των Γιάννη και Εριέττας Λάτση για τη μελέτη αναβάθμισης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

 

Continue Reading
Διαβάστε ακόμα...

Περισσοτερο STORIES

To Top