Connect with us

TIKITAKA.gr

Αγώνας δρόμου από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή για τους 200 εκτελεσμένους – Από ποια σημεία στην Αθήνα θα περάσει

STORIES

Αγώνας δρόμου από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή για τους 200 εκτελεσμένους – Από ποια σημεία στην Αθήνα θα περάσει

Λαμπαδηδρομία και αγώνα δρόμου διοργανώνουν οι Δήμοι Χαϊδαρίου και Καισαριανής και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά την Κυριακή 28 Απριλίου, στη μνήμη των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή, από την οποία συμπληρώνονται φέτος 80 χρόνια. Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στο διήμερο σχετικών εκδηλώσεων των 2 Δήμων.

Συγκεκριμένα, η λαμπαδηδρομία θα ξεκινήσει στις 07:30 και την οργανώνουν οι Δήμοι Χαϊδαρίου και Καισαριανής και ο «Εργατικός – Λαϊκός Αγώνας Δρόμου» στις 08:00, και τον διοργανώνουν τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά με την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ. Και στις 2 περιπτώσεις αφετηρία θα είναι η ίδια: Το Μπλοκ 15 στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου (ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Α’). Κατάληξη θα έχουν το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδρομή που έκαναν τα φορτηγά των Γερμανών κατακτητών όταν μετέφεραν τους 200 μελοθάνατους στην Καισαριανή το πρωί της 1ης Μαΐου του 1944.

Οι δρόμοι από τους οποίους θα περάσουν λαμπαδηδρομία και αγώνας δρόμου

Η συνολική διαδρομή είναι 14.2 χλμ. Οι δρομείς εκκινώντας από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου «Μπλοκ 15» θα ακολουθήσουν τη διαδρομή: Οδός Φλούτζη – Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου – Χίου – Στρ. Καραΐσκάκη – Ιερά Οδός – Πειραιώς – Ερμού – Ασωμάτων – Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας – Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας – Λεωφ. Βασιλέως Κων/νου – Λεωφ. Βασιλέως Αλεξάνδρου – Ευφρονίου – Υμηττού – Λεωφ, Πανιωνίου – Ηρώων Σκοπευτηρίου.– Θυσιαστήριο της Λευτεριάς.

Μετά τις 2,5 ώρες κηρύσσεται λήξη του αγώνα δρόμου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ηλεκτρονικά εδώ και στα τηλέφωνα του Δήμου Χαϊδαρίου: 2132047376 / 2132047354

Αναλυτικά το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων των Δήμων Χαϊδαρίου – Καισαριανής

Σάββατο 27 Απριλίου

Χαϊδάρι

17:30 Εναρκτήρια εκδήλωση

-Χαιρετισμός ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Παραρτήματος Χαϊδαρίου

-Ομιλία Δημάρχου Χαϊδαρίου

-Κατάθεση στεφάνων

-Ανάγνωση μηνυμάτων εκτελεσμένων Αγωνιστών από τους ηθοποιούς Κερασία Σαμαρά και Κώστα Αρζόγλου

-Προσκλητήριο νεκρών

-Κλείσιμο εκδήλωσης από το Μουσικό Εργαστήρι «ΑΜΦΙΩΝ».

Καισαριανή

18:30 Αγώνας ανώμαλου δρόμου «Ναπολέων Σουκατζίδης» στο Σκοπευτήριο

20:00 Δραματοποιημένη βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Τζόκα «Ένα μεγάλο βράδυ», μπροστά από το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Κυριακή 28 Απριλίου

Χαϊδάρι

07:45 Εκκίνηση Λαμπαδηδρομίας που οργανώνουν οι Δήμοι Χαϊδαρίου και Καισαριανής

08:00 Εκκίνηση εργατικού – λαϊκού αγώνα δρόμου Χαϊδάρι – Καισαριανή, που διοργανώνουν τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά με την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ.

Καισαριανή

10:00 Έναρξη πορείας από το Παλαιό Δημαρχείο προς το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς» φέροντας τις πικέτες με τα ονόματα των 200 εκτελεσμένων.

11:00 Τελική εκδήλωση στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς»

–Άναμμα βωμού

–Χαιρετισμός ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Παραρτήματος Καισαριανής

–Ομιλία Δημάρχου Καισαριανής

–Κατάθεση στεφάνων

–Προσκλητήριο νεκρών

Σε ανακοίνωσή του για τον αγώνα δρόμου το Εργατικό Κέντρο Πειραιά σημειώνει:

«Την 1 Μάη 2024 συμπληρώνονται 80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 αντιστασιακών αγωνιστών στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές. Η εκτέλεση των 200 κομμουνιστών που στην πλειοψηφία τους ήταν στελέχη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος φωτίζουν το δρόμο της πάλης που πρέπει να βαδίσει η τάξη μας, ενάντια στην εκμετάλλευση και τους πολέμους.

Τιμώντας την θυσία τους τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά με την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ διοργανώνουν αγώνα δρόμου μνήμης, τιμής αλλά και συνέχισης της πάλης, με όνομα “Για τους 200 εκτελεσθέντες στην Καισαριανή” για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Η διαδρομή από το Στρατοπέδου Χαϊδαρίου – ΜΠΛΟΚ 15 έως το Σκοπευτήριο της Καισαριανής έχει απόσταση 14 χιλιόμετρα και ακολουθεί τη συνήθη διαδρομή που επέλεγαν τα γερμανικά καμιόνια για να μεταφέρουν τους μελλοθάνατους αγωνιστές που κρατούνταν στη διάρκεια της κατοχής στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι και εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Στη διαδρομή από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή, οι μελλοθάνατοι πετούν στο δρόμο σημειώματα για τους δικούς τους ανθρώπους, τους αγαπημένους τους, τη μάνα τους, τα αδέρφια τους, τους συντρόφους τους, τους συναγωνιστές τους. Οι περαστικοί έκαναν τον ταχυδρόμο. Τα έπαιρναν και τα πήγαιναν εκεί που έπρεπε.

Το μήνυμα τους θα μεταφέρουμε ξανά σήμερα 80 χρόνια μετά κρατώντας ζωντανή τη θυσία τους οι συμμετέχοντες σε αυτό τον αγώνα δρόμου στα βήματα της ιστορίας».

To άρθρο Αγώνας δρόμου από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή για τους 200 εκτελεσμένους – Από ποια σημεία στην Αθήνα θα περάσει δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

 

Continue Reading
Διαβάστε ακόμα...

Περισσοτερο STORIES

To Top