Connect with us

TIKITAKA.gr

Δυσαρεστημένος ένας στους δύο Έλληνες από το δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα Υγείας

STORIES

Δυσαρεστημένος ένας στους δύο Έλληνες από το δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα Υγείας

Ένας στους 2 Έλληνες δηλώνει δυσαρεστημένος από το δημόσιο αλλά και από το ιδιωτικό σύστημα Υγείας, όπως φαίνεται από τα ευρήματα της εταιρείας δημοσκοπήσεων GPO. 

Πολίτες αλλά και γιατροί δεν αισθάνονται ικανοποίηση από τις υπηρεσίες που παρέχει το δημόσιο, αλλά και το ιδιωτικό σύστημα Υγείας. Αυτό προκύπτει από τη μεγάλη δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που συγκέντρωσαν οι δημοσκόποι, σχεδόν ο 1 στους 2 ερωτηθέντες (45,1%) από το δείγμα του γενικού πληθυσμού, δήλωσε μη ικανοποίηση από τις υπηρεσίες Υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές, ενώ ικανοποιημένο δηλώνει το 31,2%.

Ο αντίστοιχος αριθμός των μη ικανοποιημένων μόλις ένα χρόνο πριν, δηλαδή το 2023, ήταν 1 στους 3 πολίτες και συγκεκριμένα το 31,2%.

Ένα ανησυχητικό εύρημα είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, δηλαδή το 56,9%, δηλώνει δυσαρεστημένη από τις υπηρεσίες που παρέχονται στη δημόσια υγεία (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.λπ.) και μόλις το 21,1% εκφράζει ικανοποίηση από το ΕΣΥ.

Μέσα σε μόλις ένα χρόνο μάλιστα, διπλασιάστηκε η δυσαρέσκεια ακόμη και των ίδιων των γιατρών για το ΕΣΥ. Το 48,3% των γιατρών αξιολογεί αρνητικά το σύστημα υγείας στη χώρα μας (δημόσιο και ιδιωτικό), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 ήταν 22,9%.

Θετικά αξιολογεί το ΕΣΥ μόλις το 17,4%.

Να σημειωθεί πως η έρευνα διενεργήθηκε από την GPO από τις 7 έως τις 12 Μαρτίου 2024, σε 13 περιφέρειες της χώρας με αντιπροσωπευτική δειγματοληψία ανά περιφέρεια. Συμμετείχαν 1.108 άτομα, άνω των 18 ετών.

ΕΣΥ: Καλή οργάνωση και υποστελέχωση τα βασικά προβλήματα

Αποκαλυπτικοί ήταν οι λόγοι της δυσαρέσκειας τους οποίους επικαλούνται οι πολίτες. Το 56,9% των δυσαρεστημένων αναφέρει ότι τα πιο βασικά προβλήματα είναι η «όχι καλή οργάνωση» (75,4%), η «όχι καλή αναλογία προσωπικού-ασθενών» (69,4%), ενώ προβλήματα υπάρχουν στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στον εξοπλισμό των νοσοκομείων.

Η δυσαρέσκεια, ωστόσο, έχει να κάνει περισσότερο με τις παραπάνω ελλείψεις, παρά με το επιστημονικό επίπεδο του προσωπικού του ΕΣΥ, καθώς το 91,1% δηλώνει ικανοποιημένο από τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Τα παραπάνω προβλήματα έχουν ως αποτέλεσμα πάνω από 6 στους 10 πολίτες να απευθύνονται πρώτα στον ιδιώτη γιατρό τον οποίο πληρώνει από την τσέπη του και να μην καταφεύγει ως πρώτη επιλογή στον προσωπικό γιατρό ή σε κάποιο κέντρο υγείας.

Συγκεκριμένα, το 65,2% επισκέπτεται πρώτα ιδιώτη γιατρό, το 48,5% νοσοκομείο και μόλις το 4,4% Κέντρα Υγείας.

Την ίδια στιγμή, το 69,8% εκτιμά ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια πληρώνει περισσότερα χρήματα για τις ιατρικές υπηρεσίες.

Τι υποστηρίζουν οι γιατροί για τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας

Στην έρευνα συμμετείχαν και 720 γιατροί, οι οποίοι ρωτήθηκαν μεταξύ άλλων και για τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις που έχει φέρει η κυβέρνηση στο ΕΣΥ.

Είναι αποκαλυπτικό πως το 90% των γιατρών δηλώνει ότι επιθυμεί να διατηρήσει το ΕΣΥ τον δημόσιο χαρακτήρα του και να μην μετατραπούν τα Νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Ως προς το ερώτημα, πως κρίνουν οι γιατροί πως θα επιλυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δημόσιων δομών στα νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές, το 96,4% των γιατρών απαντά ότι απαιτείται να θεσμοθετηθούν πιο ισχυρά κίνητρα. Σε αυτό συναινεί και το 97,3% των πολιτών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί, πάντως, είναι η απαξίωση του ιατρικού επαγγέλματος από την πολιτεία, καθώς οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίες χαρακτηρίζονται ως τριτοκοσμικές.

Υπέρ της αύξησης των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ στα επίπεδα του μέσου όρου των μισθών των συναδέλφων τους στην υπόλοιπη ΕΕ τάσσεται το 91,6% των γιατρών και το 82,8% των πολιτών.

Ανεβαίνουν τα ποσοστά εμπιστοσύνης στον θεσμό του προσωπικού γιατρού

Αυξημένη ικανοποίηση δηλώνουν οι πολίτες, ωστόσο, από τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, ενώ δηλώνουν και εμπιστοσύνη στα Προγράμματα Πρόληψης που εκπονεί το Υπουργείο Υγείας, στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και Φροντίδας.

Πιο αναλυτικά:

το 73,5% των πολιτών έχει εγγραφεί σε προσωπικό ιατρό και το 9,8% των μη εγγεγραμμένων προτίθεται να το κάνει. (η πλειοψηφία είναι άνω των 55 ετών).
το 55% δηλώνει ικανοποιημένο από το θεσμό και μόνο 14,1% δηλώνει δυσαρεστημένο.
το 43,1% έλαβε sms για μαστογραφία και την έκανε, ενώ ένα ποσοστό 26% έλαβε sms, αλλά δεν το χρησιμοποίησε λόγω αμέλειας.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας και απηύθυνε έκκληση προς τις γυναίκες που λαμβάνουν SMS για προληπτικές εξετάσεις να ανταποκρίνονται θετικά:

«Για πρώτη φορά, έχουμε θετική ανταπόκριση στον προσωπικό γιατρό και μπορούμε να αναμένουμε τη συγκρότηση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσα σε μία περίοδο συσσωρευμένων από δεκαετίες προβλημάτων, τα οποία απαιτούν αυξημένη χρηματοδότηση. Η αποδοχή από τους συμπολίτες μας των προτάσεων του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το συμβουλευτικό μας έργο. Θερμή παράκληση όσες γυναίκες λαμβάνουν SMS για μαστογραφία να μην το αμελούν. Για κάθε 8 μαστογραφίες που δεν γίνονται υπάρχει ένας αδιάγνωστος καρκίνος μαστού».

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

To άρθρο Δυσαρεστημένος ένας στους δύο Έλληνες από το δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα Υγείας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

 

Continue Reading
Διαβάστε ακόμα...

Περισσοτερο STORIES

To Top