Connect with us

TIKITAKA.gr

Patient Hub Networking: Ο Αγωγός Εγγραμματοσύνης των Συλλόγων Ασθενών

STORIES

Patient Hub Networking: Ο Αγωγός Εγγραμματοσύνης των Συλλόγων Ασθενών

Η έννοια της εγγραμματοσύνης στα ζητήματα υγείας και η δικτύωση των συλλόγων ασθενών αποτελεί πυρήνα δράσεων και όραμα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας από το πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών το 2012. Ο κατακερματισμός των συλλόγων σε όλη τη χώρα, αλλά και της έλλειψης τεχνογνωσίας σε ζητήματα όπως ανεύρεση πόρων, λογιστική ή νομικές γνώσεις, έκαναν επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για τους συλλόγους ασθενών και τα μέλη τους.

Παράλληλα, η πανδημία και τα προβλήματα που προκάλεσε στη λειτουργία των συλλόγων ασθενών υπήρξε καθοριστικός παράγοντας που ενέτεινε την ανάγκη μιας συλλογικής προσπάθειας για την επόμενη μέρα. Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεργασία, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας σχεδίασε το Patient Hub Networking, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που αναπτύχθηκε με σκοπό να ενδυναμώσει την ορατότητα, την επιδραστικότητα, τη διοικητική αυτοτέλεια, την οικονομική βιωσιμότητα και ασφαλώς τη συνεργασία των συλλόγων ασθενών και των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας ήταν υπεύθυνη για την υλοποίηση των αξόνων του έργου που σχετίζονταν με τη δικτύωση, τη διαβούλευση, τις υπηρεσίες νομικής και λογιστικής υποστήριξης καθώς και τις παρεμβάσεις πολιτικής. Το Δίκτυο ενδυνάμωσης ατόμων με αναπηρία «Humane» συντόνισε και υλοποίησε τις εκπαιδευτικές δράσεις, την επικοινωνία του έργου και την παροχή του συνεργατικού χώρου, ενώ το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας εκπόνησε μελέτη για τη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος των συλλόγων ασθενών.

Κεντρικό άξονα του προγράμματος αποτέλεσε η δικτύωση των συλλόγων. Συμμετείχαν συνολικά 76 σύλλογοι ασθενών και οργανώσεις από το χώρο της Υγείας. Διεξήχθησαν 43 συναντήσεις με ομάδες εργασίας ανά θεματικό πεδίο και για πάνω από 15 θεραπευτικές κατηγορίες, υπό τον συντονισμό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων ασθενών από τα μέλη της Ένωσης. Στόχο των συναντήσεων, αποτέλεσε η καταγραφή και συζήτηση σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τα μέλη της Ένωσης, προκειμένου να προταθούν λύσεις και πολιτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή τους. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 23 καθηγητές από 8 πανεπιστήμια, ενώ διενεργήθηκαν συνολικά 5 workshops, 28 σεμινάρια δικτύωσης και πολικών υγείας σε 3 εκπαιδευτικούς κύκλους με πάνω από 120 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα. Καταγράφηκαν συνολικά 36 συμβουλευτικές υπηρεσίες προς συλλόγους, 48 συμμετοχές συλλόγων σε έρευνες και 50 παρεμβάσεις σε οριζόντια ζητήματα δημόσιας υγείας, ενώ η ευρεία αποδοχή του προγράμματος έγινε αντιληπτή και από τη βράβευσή του με Χρυσό Βραβείο στα Healthcare Business Awards 2023 της BOUSSIAS.

Το έργο «Patient Hub Networking» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την «Ένωση Ασθενών Ελλάδας» και εταίρους τη «Humane» και το «Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας».

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 15 εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

 

To άρθρο Patient Hub Networking: Ο Αγωγός Εγγραμματοσύνης των Συλλόγων Ασθενών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

 

Continue Reading
Διαβάστε ακόμα...

Περισσοτερο STORIES

To Top