Connect with us

TIKITAKA.gr

Οι καταθέσεις «φωτιά» των 3 μαρτύρων στο newsit.gr για τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη – Οι συνεννοήσεις, οι ηγέτες και οι σκληρές τιμωρίες

STORIES

Οι καταθέσεις «φωτιά» των 3 μαρτύρων στο newsit.gr για τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη – Οι συνεννοήσεις, οι ηγέτες και οι σκληρές τιμωρίες

Τις καταθέσεις των τριών μαρτύρων που μπήκαν σε πρόγραμμα προστασίας και «έδωσαν» μέσα από τις περιγραφές τους στο «πιάτο» των αρχών την εγκληματική οργάνωση που δρούσε υπόγεια στους οργανωμένους οπαδούς φέρνει στο φως της δημοσιότητας το newsit.gr.

Και οι τρεις, οι καταθέσεις των οποίων συμπεριλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία των 5.500 και πλέον σελίδων για την εγκληματική ομάδα που δρούσε στους οπαδούς, έχουν υπαχθεί στο ειδικό πρόγραμμα και μάλιστα για λόγους ασφαλείας, δεν αναφέρονται ούτε τα ονόματα τους παρά μόνο οι κωδικοί: 67Β, 67Ε, 67ΣΤ.

Οι μάρτυρες, δίνουν σημαντικά στοιχεία για τα αρχηγικά στελέχη, την ακτινογραφία της οργάνωσης και τους ρόλους των λεγόμενων «Μεγάλων» κεφαλιών αλλά και των «Μικρών» που τους έβαζαν για ένα χαρτζιλίκι ή μια κερασμένη μπύρα να κάνουν από «πεσίματα» σε αστυνομικούς και αντιπάλους, μέχρι «θελήματα» που είχαν να κάνουν με «προστασίες» και διακίνηση ναρκωτικών. Αναφέρονται δε, οι τιμωρίες που υφίσταντο όσοι δεν πειθαρχούσαν στις εντολές των ηγετικών στελεχών ενώ ξεδιπλώνεται και η δολοφονική επίθεση της 7ης Δεκεμβρίου του 2023 έξω από το γήπεδο του Ρέντη, που «πήρε» με τον πιο βάναυσο τρόπο τη ζωή του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.

Οι μάρτυρες, περιγράφουν όλο το ανατριχιαστικό ενορχηστρωμένο σκηνικό που ξεκίνησε από το κάλεσμα μέσω κλειστών ομάδων επικοινωνίας, το πρόσταγμα που έλαβε ο μικρός στρατός των χούλιγκαν από έναν μαυροφορεμένο άνδρα με κοκκάλινα γάντια που φώναξε «Πάμε!», το εμπόλεμο «μωσαϊκό» που στήθηκε έξω από το «Μελίνα Μερκούρη» με τις ληγμένες ναυτικές φωτοβολίδες και τις μολότοφ, μέχρι την προσπάθεια εξαφάνισης στοιχείων από τους συμμετέχοντες που μάζευαν τα υπολείμματα των μηχανισμών ώστε να τα εξαφανίσουν για να μην τα βρουν οι αστυνομικοί, για τα στοιχεία που ξεφορτώνονταν άρον- άρον σε όμβρια ύδατα για να σβήσουν αποτυπώματα αλλά και το κάψιμο των ρούχων στις τουαλέτες του γηπέδου για να μην μπορούν οι δράστες να ταυτοποιηθούν από τους διώκτες τους.

Μάρτυρας 67Β: «Ο αρχηγός δίνει εντολές. Όσοι δεν υπακούν τους δέρνουν και τους τραμπουκίζουν»

Ο πρώτος μάρτυρας με τον κωδικό 67Β, στην κατάθεση των 6 σελίδων που έδωσε στους αξιωματικούς της Ασφάλειας στις 11:25 το πρωί της 25ης Ιανουαρίου 2024 αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Είμαι οπαδός εδώ και αρκετά χρόνια. Παλιά και συγκεκριμένα πριν το 2018 ήμουν εγγεγραμμένος στον παλιό σύνδεσμο, δηλαδή πήγαινα τακτικά με την παρέα μου για να δω αγώνες και να πάρω εισιτήρια. Σχετικά με το περιστατικό που έλαβε χώρα στου Ρέντη στις 7 Δεκεμβρίου 2023 με το θανάσιμο τραυματισμό του αστυνομικού θέλω να σας αναφέρω ό,τι γνωρίζω από τα περιστατικά στα οποία ήμουν παρών και τα είδα με τα ίδια μου τα μάτια καθώς και αυτά που άκουσα από άτομα που ανήκουν στους οργανωμένους οπαδούς. Πολλοί από από τους οργανωμένους ξεχωρίζουν, εννοώ ότι τους βλέπω μόνους να κάθονται και να κινούνται ελεύθερα σε όλους τους χώρους των γηπέδων χωρίς περιορισμούς. Δηλαδή εισέρχονται σε όποια σειρά θέλουν στη διάρκεια του αγώνα, περιφέρεται στον αγωνιστικό χώρο και κάποια απ’ αυτούς δίνουν εντολές και το όργανο τύπου τις μεταφέρει στους οργανωμένους οπαδούς με την ντουντούκα».

Στην ερώτηση των αστυνομικών αν γνωρίζει τα πρόσωπα των αρχηγών με τα ψευδώνυμα τους αλλά και για φωτογραφίες, ο μάρτυρας αποκρίνεται θετικά. Μάλιστα, για ένα από τα αρχηγικά στελέχη, αναφέρει πως τον έχει δει αρκετές φορές αναφέροντας χαρακτηριστικά και τον τρόπο με τον οποίο δρα: « Αυτός, δίνει και τις εντολές στον οργανωτή και όταν κάποιοι δεν υπακούν μαζεύει ομάδα δικών του ατόμων και τραμπουκίζουν και δέρνουν τα άτομα που δεν υπακούν». Στις επόμενες γραμμές ο μάρτυρας αναφέρει συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις που έχουν να κάνουν με τους τρόπους όπου τα μέλη της ομάδας έβγαζαν χρήματα ενώ και πάλι αναγνωρίζει πρόσωπα από φωτογραφίες που επιδεικνύουν οι αστυνομικοί κάνοντας εύκολο το έργο τους.

Μάρτυρας 67Ε: Μετά τις επιθέσεις σε αντιπάλους και αστυνομικούς συζητούν και καυχιούνται μεταξύ τους – Η ακτινογραφία των «μεγάλων» και των «μικρών»

Στις 10:10 το πρωί της 24ης Δεκεμβρίου, ο μάρτυρας με τον κωδικό 67Ε, περνάει το κατώφλι της ΓΑΔΑ και δίνει κατάθεση στους αξιωματικούς του Τμήματος Αθλητικής Βίας. Στις 26 σελίδες της περιγραφής του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: « Είμαι οπαδός και θα ήθελα μετά το περιστατικό στου Ρέντη να σας αναφέρω τα περιστατικά στα οποία είτε ήμουν παρών και τα ίδια με τα ίδια μου τα μάτια είτε τα άκουσα τα υπόλοιπα άτομα που ανήκουν στους οργανωμένους οπαδούς καθώς μετά από συμβάντα με επίθεση σε αντιπάλους οπαδούς ή και σε αστυνομικούς τα άτομα που κάνουν αυτές τις πράξεις έχουν την τάση να τα συζητούν μεταξύ τους και να καυχιούνται για αυτές». Και σε αυτόν τον μάρτυρα επιδεικνύονται φωτογραφίες από τους αρχηγούς και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη τους οποίους και αναγνωρίζει.

Ενδιαφέρον, παρουσιάζει η ακτινογραφία που δίνει για τους λεγόμενους «Μεγάλους» αλλά και τους «Μικρούς» της οργάνωσης: « λέγοντας «Μεγάλοι», εννοώ άτομα ηλικίας πάνω από 25 χρονών που ασχολούνται με ενεργά, παραβρίσκονται σε πολλούς αγώνες κανονίζουν θέματα σχετικά με την οργάνωση της κερκίδας, την μεταφορά των πανό, των φωτοβολίδων και των καπνογόνων και λαμβάνουν αποφάσεις για τα μεγάλα πεσίματα σε αντιπάλους αλλά και σε αστυνομικούς. Εδώ θέλω να σημειώσω ότι οι ναυτικές φωτοβολίδες και τα καπνογόνα είναι όλα ληγμένα. Εκτός από τους «Μεγάλους» πολύ σημαντικό ρόλο έχουν και οι «Μικροί». Λέγοντας «Μικροί» ενώ άτομα ηλικίας από 16 ως 24 περίπου που εντάχθηκαν πρόσφατα και τους οποίους χρησιμοποιούν οι «Μεγάλοι» για να μπορέσουν να έχουν αριθμητική υπεροχή όταν πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις τους. Όταν λέω εντάχθηκαν εννοώ ότι έχουν γίνει αποδεκτοί και λειτουργούν έχοντας εγκληματική δράση, είτε αυτόνομη, είτε μαζί με τα υπόλοιπα γκρουπ».

Επίσης οι «Μεγάλοι» στέλνουν τους «Μικρούς» για διάφορα θελήματα όπως να τους πάρουν σουβλάκια και μπύρες και τους κερνάνε και αυτούς ή τους δίνουν ελάχιστα χρήματα. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το δέος και τον σεβασμό που νιώθουν οι «Μικροί» για τους «Μεγάλους» αρκούν για να υποτάσσονται σε όλες τους τις εντολές. Δηλαδή όταν τους καλούν για πεσίματα σε αντιπάλους ή σε αστυνομικούς μαζεύονται κυρίως βραδινές ώρες καθώς και για άλλου είδους παρανομίες, όπως προστασίες και ναρκωτικά».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την δολοφονική επίθεση της 7ης Δεκεμβρίου έξω από το γήπεδο Μελίνα Μερκούρη, ο μάρτυρας αναφέρει τα εξής: « Είμαι σίγουρος ότι το κάλεσμα είχε γίνει μέσω διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας όπου εκεί έχουν ομαδικές συνομιλίες. Ακουγόταν ότι το σχέδιο ήταν να γίνει επίθεση σε βάρος των ΜΑΤατζήδων στο συγκεκριμένο γήπεδο γιατί δεν έχει κάμερες και συνεπώς θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η ενδεχόμενη ταυτοποίηση από τις αρχές. Ενώ στην αρχή ακουγόταν ότι θα γίνει πέσιμο στην αστυνομία μετά το τέλος του αγώνα, στο τελείωμα του πρώτου σετ, ακούσαμε προσταγές να βγούμε έξω»

«Έψαχναν τα υπολείμματα των φωτοβολίδων για να τα εξαφανίσουν. Πέταγαν τα στοιχεία σε όμβρια ύδατα και έκαιγαν τα ρούχα τους στις τουαλέτες του γηπέδου»

Ο μάρτυρας 67Ε, συνεχίζει με την περιγραφή της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. «Βγήκαμε σχεδόν 100 με 150 άτομα κύριος πιτσιρικάδες. Όταν βγήκαμε έξω είδα δύο αρχικά μέλη να βρίσκονται έξω απ’ την πόρτα και να μοιράζουν ναυτικές φωτοβολίδες και μολότοφ ενώ κάποιοι άλλοι είχαν δικά τους καπνογόνα, στείλω εκτόξευσης φωτοβολίδας και ναυτικές φωτοβολίδες. Αφού μοιράστηκαν αυτά τα αντικείμενα δόθηκε εντολή να πάμε στο σημείο που ήταν οι ΜΑΤατζήδες και θα τους επιτεθούμε με αυτά τα αντικείμενα.

Όταν βγήκαμε περπατήσαμε πάνω από ένα λεπτό, στρίψαμε αριστερά και πάλι αριστερά και όπως μου λέτε είναι οι οδοί 28ης Οκτωβρίου, Αγίας Άννης και Παπαδιαμάντη. Ήταν δύο στελέχη οι μπροστινοί και εμείς τους ακολουθούσαμε. Σύμφωνα με την εντολή ενός στελέχους όταν θα έριχνε αυτός την μολότοφ που κρατούσε θα συνεχίζαμε εμείς με τα αντικείμενα που είχαμε. Έτσι κι έγινε φτάνοντας σε απόσταση περίπου 50 μέτρων τους ΜΑΤατζήδες ένα από τα στελέχη πέταξε μια μολότοφ η οποία ήταν ένα πλαστικό μπουκάλι νερού μισό λίτρο με βενζίνη στο οποίο έχει τυλιγμένο γύρω του ένα μαύρο δυναμίτη. Λόγω του ότι την κράτησε πολύ ώρα στα χέρια του, η μολότοφ έσκασε στον αέρα και όχι στους αστυνομικούς. Ένα άλλο στέλεχος κρατούσε ένα στυλό εκτόξευσης με βολές, μία ναυτική φωτοβολίδα και μια μολότοφ.

Οι επιθέσεις διήρκησαν 10 με 15 λεπτά και μόλις ήρθε από τον Κηφισό δεύτερη διμοιρία λάβαμε εντολή να γυρίσουμε στο γήπεδο και τρέξαμε για να μη συλληφθούμε. Πριν εισέλθουμε εντός του γηπέδου θυμάμαι ένα στέλεχος να έχει έντονη ανησυχία σχετικά με την ναυτική φωτοβολίδα που έριξε προς τους αστυνομικούς. Έψαχνε να βρει το υπόλειμμα της ναυτικής το οποίο το είχε δώσει σε κάποιον άλλον για να το εξαφανίσει. Το ίδιο κάνανε και οι άλλοι από τους οποίους συμμετείχαν. Φρόντισαν να πετάξουν τα υπολείμματα εντός ομβρίων υδάτων και κάποια τα έκαψαν τις τουαλέτες του γηπέδου. Επίσης όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια έκαιγαν τα ρούχα τους προφανώς για να μην ταυτοποιηθούν από την αστυνομία». Ο συγκεκριμένος μάρτυρας κλήθηκε να δώσει άλλες τρεις συμπληρωματικές καταθέσεις στις οποίες και αναγνωρίζει πρόσωπα που είχαν μπει στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ.

Μαρτυρας 67ΣΤ: Ήταν μαυροφορεμένοι, με κράνη μάσκες full face και κοκάλινα γάντια. Είδα έναν μαυροφορεμένο να μιλάει στο κινητό και να φωνάζει «Πάμε!»

Στις 10:30 το πρωί της 7ης Φεβρουαρίου 2024, ο τρίτος μάρτυρας με τον κωδικό 67ΣΤ αρχίζει να ξεδιπλώνει όλα όσα γνωρίζει για την εγκληματική οργάνωση και έζησε εκείνο το παγωμένο βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου έξω από το γήπεδο Μελίνα Μερκούρη.

«Στις 7 Δεκεμβρίου στα κοινωνικά δίκτυα έκαναν κάλεσμα για να μην είναι άδειο το γήπεδο και αποφάσισα να πάω. Έφτασα στο γήπεδο μια ώρα περίπου πριν την έναρξη του αγώνα. Στο τέλος του πρώτου σετ είδα μια αναμπουμπούλα στο γήπεδο και είδα άτομα να φοράνε κράνη, μάσκες full face και γάντια κοκάλινα. Ήταν περίπου 80 άτομα και βγήκαν όλοι έξω. Την ώρα που όλοι ντύνονταν είδα έναν μαυροφορεμένο με καλυμμένα χαρακτηριστικά να μιλάει στο κινητό και να φωνάζει «Πάμε!». Εγώ βγήκα πέντε με 10 λεπτά μετά την έξοδο της ομάδας των ατόμων με τα καλυμμένα χαρακτηριστικά, ώστε να δω τι συμβαίνει. Είδα να πετάνε αντικείμενα σε αστυνομικούς και ίσως και μολότοφ γιατί είδα λάμψεις αλλά γι’ αυτό δεν είμαι απόλυτα σίγουρος. Ωστόσο άκουσα κρότο άπο ΑΚ, δηλαδή από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, αποτελούμενο από πλαστικό μπουκάλι νερού, εντός του οποίου τοποθετείται βενζίνη και κροτίδα. Κάποια στιγμή έπεσαν δακρυγόνα από την αστυνομία και όλοι οι οπαδοί έτρεχαν μέσα προς το γήπεδο. Τότε μπήκα και εγώ μέσα στο γήπεδο και στο κυλικείο.

Τότε μερικοί βγήκαν πάλι έξω και η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και στο χώρο του πάρκινγκ. Έτσι η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική και επικρατούσε ένα χάος. Επίσης είδα καπνό να βγαίνει από τις τουαλέτες. Μόλις μαθεύτηκε ότι θα μας πάρουν προσαγωγή, αρκετοί άρχισαν να πηδάνε μέσα στο γήπεδο. Κάποιοι βανδάλισαν το κυλικείο, έκαναν τα ζημιές και πήραν προϊόντα και κάποιοι έβαλαν φωτιά στις τουαλέτες καίγοντας ρούχα». Ο μάρτυρας στις επόμενες γραμμές της κατάθεσης «δίνει» πρόσωπα, ενώ αναφέρει και παλαιότερες επιθέσεις.

Η νομική άποψη

Ο συνήγορος οκτώ εκ των κατηγορουμένων κ. Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης, μιλώντας στο newsIT.gr αναφέρει πως οι εντολείς του, μετά την προθεσμία που έλαβαν αναμένεται να απολογηθούν το Σάββατο, επισημαίνοντας πως με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρχές, οι κατηγορούμενοι δεν φέρεται να έχουν εμπλοκή στην υπόθεση.

To άρθρο Οι καταθέσεις «φωτιά» των 3 μαρτύρων στο newsit.gr για τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη – Οι συνεννοήσεις, οι ηγέτες και οι σκληρές τιμωρίες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

 

Continue Reading
Διαβάστε ακόμα...

Περισσοτερο STORIES

To Top